20.3.2012

Egoistinen viikinkijumala saapuu New Mexicoon!

THOR * * * *


2011(USA)

Ohjaus: Kenneth Branagh

Marvel marssittaa taas yhden sarjakuvahahmoistaan valkokankaalle. Ukkosen jumala Thor (Chris Hemsworth) kasvaa prinssinä Asgardissa veljensä Lokin (Tom Hiddleston) kanssa.  Heidän vanhempansa jumaläiti Frigg (Rene Russo) sekä jumalten kuningas, sodan, viisauden sekä kuoleman jumala Odin (Anthony Hopkins) yrittävät valmistaa poikiaan hyviksi kuninkaiksi.

Ukkosen jumala, Thor on kuitenkin kapinallinen, joten Odin karkottaa hänet Asgardista maan päälle, jossa hän kirjaimellisesti törmää kauniiseen astrofyysikko Jane Fosteriin (Natalie Portman) sekä hänen kollegoihinsa, joita esittävät Stellan Skarsgård sekä Kat Dennings.

Thorin ohjaaja Kenneth Branagh on ehtivä mies. Hän ohjaa, näyttelee, tuottaa ja käsikirjoittaa. Viimeksi hän loisti sivuosassa My week with Marilyn –elokuvassa, saaden suorituksestaan myös Oscar-ehdokkuuden. Thor-elokuvassa hän ei tosin itse näyttele, mutta tekee loistavaa työtä ohjaajana. Hänen aikaisempia projektejaan ovat mm. Mary Shelleyn Frankenstein sekä Hamlet filmatisointi vuodelta –96.

Kenneth Branaghilla on ilmiselvä shakespeareläinen draaman taju ja se näkyy hyvin myös tässä elokuvassa. Thor ei ole vain sarjakuva-action elokuva vaan se on myös hyvää draamaa sekä näyttelijäsuorituksia. Voimamittelökohtauksetkin on pidetty suhteellisen pienenä, jotta hahmojen kehitykselle ja kerronnalle jäisi riittävästi tilaa. Ja tämä toimii hyvin. 

On myös mielenkiintoista, että vaikka Thor on amerikkalaisen sarjakuvan kuvaelma viikinkitarusta, tungettu vielä Hollywood tuotannon myllyn läpi ja pääosaakin esittää australialainen Chris Hemsworth on Thor silti säilyttänyt skandinaaviset piirteensä ja otteensa.

Alkuperäisessä skandinaavisessa mytologiassa Thor on hieman tyhmä lihaskimppu, joka selvittää asiat mieluummin sotimalla ja taistelemalla kuin keskustelemalla. Tämäkin on hienosti tuotu valkokankaalle ja Chris Hemsworth tekee loistavaa työtä viikinkimäisenä, ylimielisenä ja egoistisena Thorina. Elokuva käsittelee joitakin asioita hienosti komiikan keinoin ja Hemsworthin komiikantaju ei petä.

Anhtony Hopkins esittää Odinia, viisasta vanhusta, mutta tällä kertaa ilman Hopkinsin erityistä ja tuttua karismaa. Tom Hiddleston taas tekee hienoa työtä salaperäisenä sekä arvaamattomana Lokina.

Thor on hyvin kirjoitettu, näytelty sekä toteutettu elokuva. Se on oikeasti hauska, liikuttava sekä viihdyttävä paketti.

2 kommenttia:

  1. No tää varmaan pitää kattoo ihan fiilistelyn vuoksi ennen The Avengersia!? -Kanttori

    VastaaPoista
  2. Kyllä! Suosittelen! :)

    ... Unohdin kirjoitella mitään jatko-osista ja Avengerista. Avengerissa seikkailee myös tässä pienessä roolissa ollut Hawkeye. Ja sitten itse Thoristakin on tulossa vielä jatkis.

    VastaaPoista