5.5.2012

Egojen ja päiden kolinaa

THE AVENGERS * * * * ½


2012 (USA)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Joss Whedon

The Avengers pohjautuu Marvel Comicsin Kostajat (eng. the Avengers) -sarjakuvaan. 

Asgardilainen Loki (Tom Hiddleston) kerää armeijaa alistaakseen ja tuhotakseen Maan, joten S.H.I.E.L.D. -agentti Nick Furylla (Samuel L. Jackson) ei ole muuta mahdollisuutta kuin koota Supersankarien joukko puolustamaan ihmisrotua. Supersankareiden joukkoon mahtuu Lokin velipuoli Thor (Chris Hemsworth), Rautamies Tony Stark (Robert Downey jr.), Kapteeni Amerikka Steve Rogers (Chris Evans), Hulk Bruce Banner (Mark Ruffalo), Mustaleski Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) sekä Haukansilmä Clint Barton (Jeremy Renner). Muissa rooleissa nähdään tuttuja hahmoja Marvelin sarjakuvafilmatisoinneista: Gwyneth Paltrow Rautamiehen assistentti Pepper Pottsina, Clark Gregg agentti Phil Coulsonina, Stellan Skarsgård tohtori Selvigin roolissa sekä Paul Bettany Jarvisin äänenä.

Saumatonta ei kuitenkaan ole näiden Supersankarien yhteistyö, kun jokainen heistä on tottunut työskentelemään aikalailla itsenäisesti. Toisista on siis otettava mittaa eikä kolhuilta säästytä. Elokuvan yksi parhauksista onkin Supersankarien egojen ja voimien mittelöt.

Täytyy myöntää, että minulla oli pieni ennakkopelko siitä, ettei näin monta Supersankaria ja huippunäyttelijää mahtuisi yhteen elokuvaan ja että elokuva olisi täyttä sekamelskaa. Peloille ei kuitenkaan ollut aihetta vaan Joss Wheldon on loihtinut hyvin yhtenäisen elokuvan, jossa kullekin hahmolle annetaan riittävästi tilaa ja tarina etenee saumattomasti.  Elokuvan dialogi on myös hyvin rakennettua ja huumori on hauskaa, ironista, osuvaa ja sitä on runsaasti. Supersankarit tuovat myös mielenkiintoista kontrastia toisiinsa nähden esim. Kapteeni Amerikka tuntuu takakireältä nipottajalta hauskan ja nokkelan Rautamiehen rinnalla. Robert Downey juniorille onkin kirjoitettu kaikkein hauskimmat lohkaisut mikä sopiikin hänen poikamaisen karismaattiseen charmiinsa.

Tuntuu, ettei näyttelijäsuorituksissa ole lainkaan heikkoja lenkkejä ja että casting on tehty huolella ja harkiten. Mark Ruffalo on jo kolmas Hulk kymmenen vuoden sisään ja onnistuu kyllä loistavasti tunteitaan kontrolloivana Bruce Bannerina. Aivan erinomaisen ja karismaattisen roolisuorituksen tekee myös Tom Hiddleston Lokin roolissaan. Tuntuu, että sekä Loki että Hiddleston ovat kasvaneet kymmenen metriä Thor elokuvasta, vaikka sekin oli loistosuoritus. Tom Hiddleston säihkyy ovelana pahiksena tehden hyvin vahvaa, varmaa ja uskottavaa jälkeä tässä narsistisen ja egovammaisen jumalolennon roolissaan.

Elokuvan visuaalinen puoli ja toteutus on erinomaista. Ainoana pienenä miinuksena se, ettei 3D tuonut paljoa lisäelämyksiä kehiin, vain muutaman pienen yksityiskohdan, mutta paljon enemmän olisi voinut olla. Joten luulisin elokuvan toimivan aivan yhtä hyvin tavallisena 2D -kokemuksena.

Sarjakuvien ystäviä hellittiin myös pienillä yksityiskohdilla. Mm. Marvelin sarjakuvavelhon ja usean supersankarin luojan, Stan Leen saattaa bongata lopussa näytetyistä uutisklipeistä. Uutisklipeissä ja muualla elokuvassa näytetään muutaman sekunnin verran tarjoilijatarta, joka kiittelee Kapteeni Amerikkaa. Tarjoilijatarta esittää Ashley Johnson ja jäin miettimään miksi näinkin isoa tähteä on tarvittu vain muutaman sekunnin rooliin ja tulin siihen lopputulokseen, ettei vain Ashley olisi kaavailtu 2014 ensi-iltansa saavaan Captain America 2 -elokuvaan Steve Rogersin uudeksi sydänkäpyseksi. Mitään faktaa tälle havainnolle en kuitenkaan löytänyt. Myös elokuvan lopputekstien keskellä näytetään klippi, jossa raotetaan verhoa ilmeisesti Avengers -jatko-osalle. Tuossa klipissä esittäytyy nerokas superpahis Thanos, jota esittää Alexis Denisof. Ei siis kannata lopettaa elokuvaa vielä lopputekstien alkuun.

The Avengers on kaikinpuolin viihdyttävä kokonaisuus, joka ei petä edes sarjakuvan ystäviä. Elokuvan loputtua haluaisi nähdä vain lisää ja jäänkin innolla odottamaan kakkososaa kuten myös Ironmanin sekä Thorin tulevia jatko-osia.

5 kommenttia:

  1. Käytiin katsomassa tämä pätkä Malagassa espanjaksi dubattuna, ei kyllä ollut mitenkään uskomaton kokemus :DD Johtui varmaan siitä että ymmärsin puheesta ehkä korkeintaan kaksi kolmasosaa ja että olen aivan pihalla Marvel-sarjakuvista.
    Vähän kyllä jäi semmoinen pohjoisamerikkalaisen massatuotetun väkivaltaräiskinnän maku suuhun, mun mielestä ei ollut kauheasti juonta ja ärsytti kun naisiakin oli vain yksi kunnon kiintiönainen (Mustaleski?) joka oikeasti teki jotain.
    Mutta eeeehkä tämä olisi suomeksi auennut vähän paremmin :D Näillä eväillä antaisin ehkä kaksi tähteä :P

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Sanna. Mutta voih... voi sanna sanna... Chris Hemsworthin lihaksista pitäisi jo antaa yksi tähti ymmärsi kieltä tai ei ;) ja toinen mokoma lisää Robert Downey juniorin sutkautuksista sekä karismasta. Siinä olisi jo 4 tähteä... se puolikas onkin sitten ihan makuasia ;)

    VastaaPoista
  3. Uunituore katselukokemus takana. TykkäsiN!!! Mutta mussa asuukin pikkupoika sisällä. Leffassa oli älyttömyyksiä, vaan tottahan niitä sarjakuvaan perustuvassa leffassa pitääkin olla.

    Mutta siinä oli kauheasti hyvää:
    Aidosti hauskaa huumoria, joka ei kuitenkaan pilannut elokuvan ns. uskottavuutta.

    Hulk oli aikaisemmista leffoista tässä mielenkiintoisin. Ennen elokuvan näkemistä olin hieman pettynyt, että Mark Ruffalo oli valittu maailman mölleimmän supersankarin rooliin, mutta mitä vielä, mies oli aivan nappivalinta! Hieman psykoottisen oloinen hiippari. Lisäksi itse Hulk oli hieno otus puuttuvine six-packeineen. ;D

    Kapteeni Amerikka oli sopivan bimbomainen, mitä voi tuon näköiseltä spandex mieheltä odottaakin. Kuitenkin siinä oli hiven sitä liimaa, mikä pitää ristiriitaiset tyypit kasassa, eli sympaattisuutta ja empatiaa.

    Ooh, Iron Man! Kukaan muu ei voisi esittää sitä, kun Robert Downey Jr - ei ainakaan näin upeasti. Siis Iron Man haarniska näyttää törkeän hienolta kaikkinen vipstaakeineen, mutta silti mies ilman haarniskaa on aivan yhtä kiinnostava hahmo. Hieno näyttelijä!

    En ole vielä nähnyt Thor elokuvaa, joten se hahmo ja yhteys pahaan velipuoleen jäin hieman etäiseksi, mutta asia lienee korjattavissa katsomalla se.

    Aaaahhh, Scarlett Johansson... <3 Slurps! Eikun Black Widow siis. Iron Man II elokuvassa BW:n rooli oli melko tyypillinen, mitä naisnäyttelijöille toimintaelokuvissa kirjoitetaan; hieman tyhjänpäiväinen - silmäniloa lukuun ottamatta. Mutta nyt hahmo heräsi kutkuttavasti henkiin. Ja nyt ottaa päähän ja harmittaa, ettei Black Widow ole saanut omaa elokuvaa muiden sankarien tapaan. The Avengerssien pohjustuksella siitä tulisi varmasti hieman erilainen supersankari elokuva. Ja kiva katsella... ;)

    Elokuvilla on niin monta tasoa ja monenlaista tapaa viihdyttää. Ja siksi harmittaa, että tälläisten elokuvien, kuten The Avengers, arvostus jää usein lipputulojen tasolle. Ei tietenkään tehosteet ja rytinä ja räiske voi olla itseisarvo, mutta jos nuo kaikki on taidolla saatu kasaan, niin kyllä sellaisen elokuvan blu-ray tulee olemaan ylpeänä levyhyllyssä Kubrikin teosten rinnalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Kivaa että joku muukin on innoissaan tästä. Avengers kun ei mikään oscar tai cannes voittajaehdokas ole ;) Kiitos Marko kommentista. Ja katso ihmeessä se Thor!!! :)

      Poista